Vi har et skolesystem, der er gået helt i stykker

Tegner og filminstruktør Anders Morgenthaler har været med til at starte en friskole på Amager. Målet er at gentænke skolesystemet og give børnene et bedre forhold til naturen. I efteråret 2016 lagde han vejen forbi Kulturtårnet til en live-samtale i unikke rammer på Refshaleøen. Hør samtalen nederst i artiklen.

Tegner og filminstruktør Anders Morgenthaler i samtale med journalist Malthe B. K. Merrild om skolesystemet.

”Min kritik af skolesystemet bunder jo i, at jeg selv har haft en forfærdelig skoletid. Den måde, vi har indrettet skolesystemet på, passer kun til 50 procent af børnene. Resten passer overhovedet ikke ind”, fortæller Anders Morgenthaler, da han gæster Kulturtårnet i efteråret 2016.

”Efter min mening har vi et skolesystem, der er gået helt i stykker. Et eksempel er, at der findes så meget forskning, der viser, at børns læringsniveau stiger, når de må sidde, som de vil. Måske skal vi bare starte med at finde en anden måde, børnene må sidde på i skolen, så de bedre kan lytte efter og koncentrere sig i undervisningen?” spørger han retorisk.

En ny skole med mere motivation

Anders Morgenthaler er både tegner, filminstruktør, ”kendt fra TV” og nu også medstifter af Den Grønne Friskole på Amager.

Da hans kone første gang præsenterede ham for ideen om at stifte en friskole, var han helt afvisende. Men efter et stykke tid, begyndte han at se ideen i at prøve at lave om på det skolesystem, som han selv havde oplevet som forfærdeligt.

Én af de ting, som Anders Morgenthaler især gerne vil lave om på, er elevernes lyst og motivation for at lære nyt og udvikle sig:

”Det, som vores skolesystem mangler mest, er at lære vores børn at lære selv. De skal ikke bare lære noget, som nogle andre har fundet ud af”, forklarer Anders Morgnethaler og uddyber:

”Hvis du har lært et barn motivationen til at lære, er der ingen problemer i for børnene at læse op på noget. Du kan jo klare alt, hvis du har motivationen til det. Hvis et barn er holdt op med at være nysgerrigt, så er det svært at få dem i gang igen”.

Lyt til live-samtalen her

Samtalen med Anders Morgenthaler er optaget i Tårnet på Skabelonloftet på Refshaleøen i København. I efteråret 2016 afholdt Kulturtårnet en række talks, radiobiografer og foredrag i disse unikke lokaler med udsogt over Københavns Havn.

Journalist Malthe B. K. Merrild samtaler med Anders Morgenthaler, og podcastredaktør i Kulturtårnet Sofie Buch har stået for redigeringen.

Lyt med på Soundcloud nedenfor eller find ”Kulturtårnet på Knippelsbro” under ”podcasts” i iTunes her.